Allmänt, Foto

Fnuppar

Nu börjas det…!* Jag börjar med en god nyhet: årets skumtomtar i smaken ”lingon” är fullt ätliga. Efter ett par tre stycken tappar man det lite bittra stinget från ”lingon”-smaken och tomtarna smakar lika sötklistrigt som vanligt. I alla fall om man trycker i sig en hel påse åt gången. 😳

Under de senaste veckorna har jag lyssnat mycket på ljudböcker. Jag vet inte om det är översättarens eller uppläsarens fel, men jag får små fnuppar emellanåt. Eller har jag haft fel i hela mitt liv?

Exempel 1: en uppläsare tar fram ett ”aaaal-bum”. Jag har alltid tagit fram ett ”all-bumm”.

Exempel 2: jag har alltid sagt ”åtminstone” men uppläsaren säger ”åtmindstone”.

Exempel 3: uppläsaren ”skärskådar” något, som jag istället skulle ”särskåda” om jag var där.

Och så vidare – nu har jag glömt flera saker som retat mig i de böcker jag lyssnat på. Däremot har det dykt upp nya saker IRL att reta mig på, men det tar jag inte här. (Irritationen går så fort över, att det är helt onödigt att påminna mig om små skitsaker i efterhand.)

Det är inte bra att börja veckan med att vara irriterad. Jag kan istället låta er ana den känsla av hopplöshet som drabbade mig sekunden efter att jag vaknat, stängt av väckaren och tänkt: ”Äntligen fredag!” 🙄

Det här blir en lång vecka.

[tags]skumtomtar, översättning, uppläsare, irriterad[/tags]

*) Nej, jag har inte börjat julpynta med röda ljus. Däremot håller jag fortfarande på att elda upp förra julens ljus, innan årets kommer fram.