Pannkakor!

Jag blev plötsligt störtsugen på pannkakor! Det är jättelänge sedan jag stekt sådana.

Vi har haft många och långa diskussioner om detta i fikarummet under årens lopp, och har fortfarande inte kommit fram till vad som är rätt. Så här är det enligt mig.

Det finns tre sorter:

  1. Ugnspannkaka – gjord i stor ugnslåda/ den djupa plåten som hör till ugnen.
  2. Pannkakor – stekta styckevis i stekpanna (av gjutjärn) på spisen.
  3. Plättar – små, som steks flera åt gången i ett särskilt plättjärn, ev som småskvättar i en stor stekpanna.

Variant 1 har jag aldrig lyckats med. De blir inte bra, hur jag än försöker. Tjocka, dallriga, råa inuti i ena änden av plåten – tunna, knastriga och vidbrända i andra änden. Och en mindre jordbävning med vulkankratrar däremellan.

Variant 2 kallas även (lokalt just här?) för “slopor”.

Viktigt vetande: man kan inte steka goda pannkakor i en teflonpanna.

UPDATE
Det blev pannkakor till middag. Gudomligt gott, det är evigheter sedan jag stekt pankisar senast!

Andra bloggar om:

4 reaktioner till “Pannkakor!”

  1. Det är så med pannkakor för mig också. Ibland kan jag bli jättesugen. Inte förrän jag blev vuxen så hörde jag ordet pannkaka för sådant som stektes i stekpanna. Jag trodde att pannkaka gjorde du i ugnen och plättar i stekpannan. Nu för tiden har jag nog samma gradering som du.

  2. Jag gjorde pannkakor – och herregud så gott det var! 🙂 Har inte gjort pankisar sedan… Jag vet inte när.

  3. Använder samma ord som du gör. Dock kan ugnspannkaka även kallas tjockpannkaka. Men blir inte godare för det…Pannkakor och plättar däremot är gott!

    1. Pannkakor är alltid gott, oavsett form/ tillagningsmetod! Helst med fläsk/ bacon i ugnsvarianten.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.